Libya Savaşı Olacak mı?
Fehim Güler
02 Mart 2011
Libya Krizine ilişkin aşağıdaki özet kuvvet mukayesesi güzel bilgi kaynağı. İtalya Gaeta'da konuşlu ABD 6 ncı Filosu (COMSIXFLEET)'nun sorumluluk sahası Akdenizdir. Bu kuvvet herhangi bir NATO Savaşında milli kuvvet statüsünden çıkarılarak NATO Tam Komutasına tahsis edilmekte ve adını Akdeniz Vurucu Kuvveti (COMSTRIKEFORSOUTH) almaktadır.
Bu kuvvet mukayese çizelgesinde görülen USS Mount Whitney LCC-20 gemisi komuta kontrol gemisi olarak tasarlanmış, kara-deniz-hava ve amfibi harekatı sevk ve idare etmek üzere amfibi karakterli bir amiral gemisidir. Diğer bir anlatımla denizden karaya yapılacak bir çıkarmanın komuta kontolünü (yani eagle control ) sağlayacak sofistike bir gemidir. Şimdi bu komuta kontrol gemisi Libya Hava Sahasında ''No-Fly Zone'' ( Hava Uçuş Yasak Bölgesi) kararını uygulatacak ve Libya'ya giden ve gelen tüm hava vasıtalarını men edecektir.
Libya Krizi ortaya çıktığında bu krizin yönetiminin askeri mukabele seçeneklerini kapsayacağı ve BM himayesinde Koalisyon Kuvvetleri Harekatını gerektireceği ve bunun da küçük çaplı ve sadece Trablus yöresini kontrol eden Kaddafi Kuvvetlerinin bertaraf edilmesi için kullanılma ihtimalinin yüksek olduğu önceki e-postalarda irdelenmişti. Oluşturulacak birleşik çokuluslu donanma gücü Libya karasuları ve yaklaşma sularında ''Quarantine Operations'' icra edecek ve denizden Libya'ya abluka uygulayacaktır.
Libya'ya amfibi ve karadan müdahale ihtimali kuvvetlidir. Bu Kaddafi'nin ülkeyi terketmemesi ve savaşa karar vermesi durumunda gerçekleşecektir. Bu müdahale için teşkil edilecek Kuvvete ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya'nın deniz ve kara birlikleri vermesi beklenmelidir. Trablus'un 30-40 km lik doğu ve batı tarafeynindeki sahillere yapılacak 5000 kişilik bir amfibi harekat ile Kaddafi Kuvvetleri imha edilecektir. Libya'nın zayıf kuvvetlerinin direnme ihtimali yok seviyesinde olduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır.
Alman Afrika Kolordusu Komutanı Rommel'in Afrika çöllerindeki harekatı ve El Alamein 'de (Mısır-Libya sınırı) İngilizlere mağlup oluşu ile Almanlar Afrikadan atılmışlardır. Kaddafi ise hiçbir zaman Çöl Tilkisi unvanını alamadı. Matematik profesörü Rommel'in kaçta kaçı olabilecektir ki Kaddafi? Sonu belli olan bir film sineması oynanıyor Libya çöllerinde..Bütün bu planları boşa çıkaracak olan olgu Kaddafi'nin kendi isteği ile istifa etmesi ve ayrılmasıdır. Libya halkının çıkarları ve sahada çalışan Türk şirketlerinin yatırımlarının zarar görmemesi bu olasılığa sıkı sıkıya bağlıdır. Muhalif Kuvvetlerin takviye edilmesi, iç savaş olmadan uzlaşma arayışları, Libya Ordusunun taraf değiştirmesi acaba ayaklanmayı kendi başına başarıya götürebilecek midir? Ne dersiniz?
Selamlarımla...
Fehim Güler 02 Mart 2011
fehim.guler@gmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder