Irak Kürt Bölgesi, ABD'nin Stuttgart'ta konuşlu USEUCOM (ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı) 'nın Special Forces Command - Özel Kuvvetler Komutanlığının sorumluluk alanında ve buna bağlı birliklerin gözetiminde faaliyet göstermeketedirler. Ayrıca K.Irak Bölgesel Yönetimine bağlı Amerika'da eğitilmiş 5.000 peşmerge de nizami asker statüsünün dışında Özel Kuvvet Harekatı icra etmeye eğilimli ve eğitimlidir.
Bir anlamda bu 5000 özel peşmerge bile ABD askeri olarak addedilse yine de ABD'nin 3000 askeri kalıyor sonucuna gidilebilir. Yıllardan beri Türk Silahlı Kuvvetlerinde ABD'nin IRAK'tan çekileceği ifadelerine hep karşı çıkışın da tescilidir bu haber. Amerika IRAK'tan çekiliyor terminolojisi yerine ABD IRAK'ta Kuvvet Azaltmasına Gidiyor ifadesi daha doğru bir söylemdir.
Iran kaynaklı bir haber olmasına rağmen güvenilirliği teyide muhtaç haber katagerosinde değerlendirilmeli ve Türkiye'nin IRAK'a yönelik Askeri Stratejisine etkileri sebebiyle dikkate alınmalıdır. Kürdistan Politikasının da iflası ve Amerika'nın Arap Dünyasına indirdiği yumruktur bu karar.
K.IRAK Bölgesel Yönetimini kendi alacakları karar ile Türkiye'ye Federasyon çatısı altında bağlamak isteyen ABD bu seçeneği Türk Anayasası yeniden yazılana kadar geçici statüde sürdürecektir. Yeni Anayasada devletin rejimi üzerinde ne kadar oynayacakları ve elde edilecek sonuç da Kürdistan'ın geleceğinin nasıl şekilleneceğinin cevabını oluşturacaktır.
Türkiye, Kürt tehdidini karşılayacak en iyi konjönktürün Kürt nüfusu içinde barındıran İRAN, IRAK ve SURİYE ile ortak bir strateji geliştirmekten geçtiğini bilmektedir. İran'ın İslam temelli rejimi ve Nükleer silahlanmada İsrail ve ABD ile çatışma ve hesaplı tırmanma stratejisi içinde oluşu, IRAK'ta iç savaş koşullarının yarattığı devletsizlik veya Başarısız Devlet modellemesinin sürmesi, SURİYE'de Batının yumuşak güç kullanarak ve endirekt strateji ile halkın ayaklandırlması yoluyla Esad rejimini devirme çalışmaları ve TR'nin de bu staretejide oyuncu olması bu işbirliğini imkansız kılmaktadır.
Türkiye için güzel günler gelecek diyenlerin adeta ABD'den gelecek desteklere endeksli milli olmayan politika ve stratejilerle yolalamayacağını artık kabul etmek gerekmektedir. Arap Baharı gibi romantizm akımının gözleri buğuladığı ve sanki bu Türkiye'nin bu zincirleme reaksiyonda yeralmayacağını düşünenlerin Uzun Vadeli Stratejik Plan yapma yeteneklerinden uzak şehir-kasab kökenli esnaflık ve ticaretten başka birşeyden anlamayan kadrolar olduklarını bizler anlamalıyız. Devlet yönetimi zor zenaattır ve bu kadrolar bu sanatı, risk yönetimini, çatışmaların önlenmesi sanatını yönetmekte acziyet içinde bulunmaktadırlar. Kör göze parmak köstebek görüşlülere sunulur.
Saygılarımla...
Fehim GÜLER 31 Aralık 2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder