4 Ocak 2012 Çarşamba

Hukuk Öğrenimi Milli Politikası

Hukuk Öğrenimi Milli Politikası 


Fehim GÜLER 
28 Kasım 2011

     Türkiye'de hukuk adamı olmak için Liseden sonra açılan Üniversite sınavlarına girilir ve aldığınız puan durumuna göre de seçiminizi yaparsınız.  Gelişmiş demokrasilerde insan odaklı mesleklerde ( Tıp ve Hukuk) Doktor, yargıç, savcı ve avukat olmak için herhangi bir 4 yıllık üniversiteden mezun olma şartı aranmaktadır.  Başka bir deyişle insan hakları ve insan yaşamı ile direkt uğraşan meslek sahibi olmanız için önce bir üniversiteyi bitirecek ve sonra tıp ve hukuk alanına yönelmeniz gerekmektedir.    

    Onun için ABD'de bu meslekler en fazla kazanan meslekler arasında bulunmaktadır.  1500 kadar ABD Üniversitesinde BSc (lisans ) seviyesinde hukuk ve tıp eğitimi veren hiçbir fakülte bulunmamaktadır.  Tamamı Master of Arts (MA) seviyesinde hukuk ve tıp üzerine öğretim hizmetleri vermektedirler.  Mezuniyet sonrasında da makina mühendisi kökenli yargıç, çevre mühendis kökenli savcı veya tarihçi kökenli avukat olmaktadırlar.   

    Şimdi Türkiye'de mahkemeler ve savcılar ile avukatlar Bilirkişi raporlarına sıkı sıkıya muhtaç bir konumda ve o raporlarla koşut savunma ve/veya iddialarını uygulamaktadırlar.  Çoğunlukla mahkemeler de bilirkişi raporlarına uygun hüküm vermektedir.  Ben başka meslek gruplarının hukuk alanında daha başarılı olacaklarına inancım yüksektir.  Beyin kıvrımlarının daha gelişmiş ve olayları daha geniş abrayacak hafıza ve bilgi birikimine sahip olacaklarını düşünmekteyim.  

    II nci Dünya Savaşının Afrika Tilkisi diye bilinen meşhur Alman Generali Rommel  sadece bir matematik öğretmeni idi.  Tarihte bilinen en başarılı hatip kekeme olan Çiçero idi.  Deniz Hukuku alanında en başarılı kişilerin denizci kökenli subay veya kaptan kaynaklı avukat, savcı ve hakim olabilecekleri yaygın kabul görecek bir örneklemedir.  En kusursuz iletişim suçlarına bakan mahkemelerdeki hukukçuların bilgisayar ve/ veya yazılım mühendis kökenli hukukçular olabileceğini iddia etmekteyim.  Teşbihte hata olmaz kuralından hareketle en iyi yöneticiler ''İşletme Mezunlarından '' olmuyor , ama Sabancı ve Koç gibi hayat üniversitelerinden mezun olanlar da en başarılı yöneticiler arasında yerlerini alabiliyorlar. 

    Bill Gates dünyanın en başarılı iş adamı okuldan atılmış, ama en zengin yönetici.  Acaba insan odaklı tıp ve hukuk mesleklerinde kariyer yapmak için Türkiye gelişmiş demokrasilerdeki modelleri yeniden incelemeli mi?  Konu ''Temel hak ve Hürriyetler '' ise ve ''İnsan Hakları'' sözkonusu ise neden çift diplomalı hukukçular olmasın?

Saygılarımla...
Fehim GÜLER  

fehim.guler@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder