8 Şubat 2016 Pazartesi

RUSYA PYD'YE DESTEKLE NE AMACLIYOR?
Fehim GULER, 08 SUBAT 2016, Ankara

SETA'nin "" Rusya PYD'ye Destekle Ne Amaçlıyor ? " baslikli kisa degerlendirme yazisini okudum ve uzulerek anlamaya calistim. Arastirmaci, Rusya'nin PYD'yi destekleyerek Suriye Muhalif Grubunu zayiflatmayi amacladigini bir paragraflik bir kisa sonuca vararak hem Rusya'yi politik cucelik konumuna sokarak kucumsemis ve hem de dusman imkan ve kabiliyetlerini degerlendirme usul ve metodlarindan ne denli uzak oldugunu da ifade etmistir. Rusya'nin global bir oyun kurucu olarak senelerdir Warsova Pakti ve SSCB doneminde 40 senedir Sovyet Akdeniz Filosunun (SOVMEDRON) rotasyon ile Akdenizde ABD 6 nci Filosu karsisinda ve NATO Guney Kanadinin Karargahinin bulundugu NAPOLI'de konuslu NATO Guney Vurucu Deniz Kuvvet Komutanligi'nin vazife ve varligini hemen hemen hic dikkate almaksizin yuzeysel bir bakisin sahibi olmustur.
SOVMEDRON Akdeniz'deki varligini senelerce Libya aciklarindaki sig sularda belirledigi "Demirleme Bolgesi" ile Suriye'nin Tartus ve Lazkiye'deki Deniz Uslerine dayandirmistir. WP'nin yikilmasi ve SSCB'nin dagilmasindan sonra yeniden toparlanma donemi yasayan Rusya, Guney Osetya, Kirim'in ilhaki, Donetz Havzasinda Ukrayna'ya karsi ayaklanma, Rus karadeniz Donanmasinin daimi uslerinin elde bulundurulmasi suretiyle kendi hayat sahasini genisletme ve Bati'nin enerji kaynaklarini kontrol etme ve yeniden Super Guc olarak Ortadogu'da oyun kurucu olma niyetiyle Suriye'ye bu ulkenin istegi ile mudahalede bulunmus ve bunu BM Kurulus Yasasinin 50 nci Maddesine dayandirarark yapmistir.
Suriye Ic Savasini cikaran ABD ve onun bu amacla kurdugu Koalisyon Kuvvetlerinin askeri mukabele secenekleri Rusya'nin bu hamlesi ile buyuk olcude bosa cikarilmistir. ISiD'i kuran da ABD. tehdit olarak goren de ABD'dir. Tipki Afganistan'da Taliban Islami Orgutunu Rusya'ya karsi destekleyen ABDnin ayni orgutu 11 Eylul saldirilari ile tehdit olusturmasi gibi kisir donguye girmistir bu konjonkturel durum. ABD'nin ana amaci IRAK'i 3 parcaya bolmek olarak ozetlersek bu parcalanmanin yolu Suriye ve Irak topraklarini bir butun olarak masaya koyma ve sonra her ikisinin de total topraklarini yeniden bicimlendirmektir. Bu sekillendirme ve hudutlarin yeniden cizilmesinde maalesef Turkiye'nin de canini yakarak yapacaktir.

Iste bu genis manada bu durumun ABD"nin askeri stratejisini olusturdugu kabul edecek olursak ve ABD'nin Ortadogu'da kara gucu kullanmak istemedigini de dusunursek ABD'nin hem PYD, hem PKK , hem Irak Silahli Kuvvetleri ve hem de Ozgur Suriye Ordusunu kendi kara gucu olarak kabul ettigini ve destekledigini anlamis oluruz. Bu sekilde olusan Kara Muharebe Alani Taktik Resmi de beraberinde bir yavasligi ve bu ic karisikliga mudahale eden diger aktorleri de icine cekmis durumdadir. Rusya, desteklemis oldugu Esad Kuvvetlerinin paramiliter gucu gibi hareket eden PYD'nin de kendi dogal muttefiki oldugu ve koordineli hareket ederek Suriye Teritoryal Bolgesinin kontrolunu ele gecirmeye calistigi anlasilmalidir.
PYD ise orta vadeli planlarinda Buyuk Kurdistan'in kurulusunda bu sekilde hem ABD'nin ve hem de Rusya'nin muttefigi oldugu resmi ortaya cikmaktadir. Eksik olan olgu ise Turkiye'nin PYD'ye ne zaman ve hangi kosullarda destek olacagidir. Turkiye gibi devlet carklarinin yavas isledigi sistemler bileske dusuncelerden ziyade disaridan empoze edilen dusuncelerle Milli Politikasi ve Askeri Stratejisi olusmaktadir. Turkiye Devletarasi oynanan bu tiyatroda rol almak ve oynamak istememektedir. O zaman kuresel gucler Turkiye'nin oynamasi planlanan rolunu baska aktorlere oynatma iradesi ortaya koymaktadirlar.
Suriye Ic savasini yasamadan bu Savasin sonuclarini degerlendirmek, bu istikrarsizligin sona erdirilmesi icin gerekli askeri, siyasi, ekonomik ve psikososyal onlemlerin dar kaliplar icinde care olamayacagi acik bir gercektir. Butun bu olusan istikrarsizlik NATO icin Turkiye'yi NATO'nun merkezi haline getirmemistir. Bu ulkeyi NATO'nun vazgecilmezi yapmamistir. Aksine istikrarsizligin NATO kapilarina dayanmasinin sebebi olmus ve cozumu cok pahali hale getirmistir. Kurdistan'i kuran Turkiye'nin cekingen ve urkek IRAK Politikasi ve agresif ve hatali SURIYE Politikasidir.
Fehim Guler
fehim.guler@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder